Yunmen Mountain All

協作女士。客戶神紅華東集團威豪建築集團室內設計(簡寫)LDI濰坊建築設計
Collaboration MADA s.p.a.m. Client Shenhong + China East Group + Weihao Construction Group Interior Design (Concpet) ATAH LDI Weifang Architectural Design & Research Institute Construction Weihao Construction Group Lighting Design Weihao Construction Group More Specs Less Specs
© Feng Shao
馮紹

架構師提供的文本描述。北京獲得2022年冬奧會主辦權後,國傢體育局大力支持民間開展冰雪運動,人民群眾也表現出極大的熱情。在此背景下,最近在北京和山東青州新建瞭兩座四季旱雪滑雪場。在無雪季節,他們將為國傢單板奧運隊提供訓練場地.同時,他們將向公眾開放,成為一個新的體育娛樂景點。
Text description provided by the architects. After Beijing won the right to host the 2022 Winter Olympics, the National Sports Bureau gave great support to the folk promotion of the ice and snow sports, and the people also showed great enthusiasm. In this context, two new all-seasons dry snow ski resorts have been built in Beijing and Qingzhou, Shandong recently. In the snow-free season, they will provide training grounds for the national single-board Olympic team. At the same time, they will be open to the public and become a new sports entertainment attraction.
© Feng Shao
馮紹


© Feng Shao
馮紹

雲門山四季度假村位於齊魯山區.雖然當地的青州以其歷史和鄉土建築而聞名,但當遊客沉浸在山裡時,就能立刻感受到廣闊自然的存在。因此,設計生成器的基礎是融入山區和自然,而不是文化表達或歷史。
The Yunmen Mountain all-seasons Resort is located at the Qilu Mountain Region. Although the local city of Qingzhou is famous for its history and vernacular architecture, visitors can immediately feel the presence of the vast nature when immersed in the mountains. Hence, the design generator is based on integration into the mountains and nature, rather than cultural expression or history.
© Feng Shao
馮紹

我們的設計策略:
Our design strategies:
山脊的延續,速度的遞減-建築規劃的多維延伸-滑雪者不同視線的延伸
Continuation of the Mountain Ridges, with diminishing massing Sense of speed A multi-dimensional extension of architectural programming The Skiers’ varying line of Sight
© Feng Shao
馮紹

從宏觀上看,該遺址位於雲門山南麓。這是唯一能在自然黑暗的山體背景下看到的人造景觀,而大部分建築都藏在山腰下面,在通道上方12米處。在這12米范圍內,滑雪場服務中心向同一條通道開放,歡迎遊客。讓支撐空間遠離滑雪者的觀點。因此,滑雪者可以專註於滑雪本身,同時享受大自然的美景。
On a macro scale, the site is located at the southern ridge of Yunmen Mountain. The piste is the only artificial feature visible against the naturally dark mountain backdrop, while most of the architectural bulk is tucked below the piste itself, which terminates 12 meters above the access road.  Within this 12 meters, the Ski Resort Service Center opens out to the same access road, welcoming visitors, and keeping support spaces out of the skiers’ viewpoint.  Skiers can thus focus on the piste itself, while enjoying views out to nature.
© Feng Shao
馮紹


© Feng Shao
馮紹

就像風吹在紙條上一樣,活塞緊緊地抱在山脊上,像一波白色的波浪向下移動。波浪的南側對應著下面較大的室內空間,而北側則是度假村的入口和其他環流。在二樓和三樓,波浪稍微向上卷曲,開放的露臺空間是用來讓遊客在開心果底部放松的。三樓的觀景臺為遊客提供瞭觀看場地的最佳觀眾位置。
Like wind blowing against strips of paper, the piste hugs closely to the mountain ridge like a wave of white moving downwards. The south side of the wave corresponds to the large indoor space below, while the north side serves as the resort entrance, and other circulation.  Where the wave curls slightly upwards at the second and third floors, an open terrace space is defined for visitors to relax at the bottom of the piste.  Observation stands on top of the third floor offers visitors the best possible spectator positions to watch the field.
© Feng Shao
馮紹

滑雪道的規劃與邊坡專傢建峰密切合作,制作難度和功能各異的斜坡,為滿足不同方案的需要,小學有10度車道,中間層有15度滑雪板,油管坡度分別為6度、15度和20度。有必要采用最長的坡度來滿足山脊和風景的趨勢,六個斜坡與以下服務區的寬度相一致。
The planning of the piste had been closely collaborated with Slope Specialist JianFeng, to craft slopes of varying difficulties and functions.In order to meet the needs of different programs, there are 10 degrees lane at the primary level; 15 degrees at the intermediate level for snowboarding run; and the tubing slopes are set at 6, 15, and 20 degrees respectively. It is necessary to apply the longest slope to meet the trend of the ridge and the scenery, as well as six slopes are aligned with the width of the service area below.
© Feng Shao
馮紹


© Feng Shao
馮紹

所有室內空間都由一條沿山臺的服務走廊連接,而三部大型電梯則滿足滑雪者及其裝備的需要。還有一個室內滑雪設施,為孩子們提供樂趣和探索,這可以作為一個庇護所,所有的突然變化的天氣。
All indoor spaces are connected by a service corridor along the mountain terrace, while three large elevators cater to the need of skiers and their gear. There is also an indoor ski facility provided for kids for their fun and exploration, which can be used as a shelter for all during sudden changes in the weather.
© Feng Shao
馮紹


Architects ATAH, MADA s.p.a.m.
Location Qingzhou, Shandong, China
Lead Architects Guang Xu, Lilas Dandan Wang
Design Team Dejun Zhang, Zhen Song, Muer Tie, Zhenqin Yang
Area 4000.0 m2
Project Year 2018
Photographs Feng Shao
Category Hotels
Manufacturers Loading…

类似文章

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注