Twin Tea House Hill Architecture

架構師提供的文本描述。設計理念是以吳江同利鎮後花園的沉睡雲閣為基礎的。采用雙層結構,其中一層為夏季涼亭.在亭子周圍的人造山石臺階上,形成瞭第二層曲折的茶亭。掛上茶亭後,景色是光明的。
Text description provided by the architects. The design idea is based on the Sleeping Cloud Pavilion in the retreat garden of Tongli Town, Wu Jiang. With the double-layer structure, one layer of the pavilion is a summer pavilion. The steps of artificial mountain stone around the pavilion lead to the second layer of tea kiosk with twists and turns. The sight is bright once mounting the tea kiosk.
Entrance. Image © Ryan Chiu
入口處。圖片(邱瑞恩)

Courtyard. Image © Ryan Chiu
庭院。圖像(C)RyanChiu

香水亭,靜坐的茅草屋,另一邊的荷塘,可以看得很清楚。根據沉睡雲亭的經驗,茶館設計為雙層結構,第一層是浴室和手工工作室,第二層是茶館。
The Pavilion of Fragrance Waters, Thatched Cottage of Quiet Meditation and lotus pond on the other side can be seen clearly. Based on the experience of the Sleeping Cloud Pavilion, the tea house is designed as a double-layer structure, with a bathroom and a hand-made studio on the first layer, and a tea house on the second layer.
Masterplan Sketches. Image © Ryan Chiu
總體規劃草圖。圖片(邱瑞恩)

建築物的主體周圍有一條緩坡的人行道。護欄由角鐵和竹子組成。坡道的盡頭是茶館的入口。入口的大門是定制的回收浮雕鐵。斑駁而堅固的質地與混凝土墻是和諧統一的。
A gentle slope footpath is around the main body of the building. A guardrail is made of angle iron andbamboo. The end of the ramp is the entrance to the tea house. The entrance door is customized by recycled embossed iron. Mottled and rugged texture is harmonious and unified with concrete wall.
North Side. Image © Ryan Chiu
北邊。圖片(邱瑞恩)

茶室采用現澆鋼筋混凝土結構,室外采用松模板,內側采用光滑木模板。建築結構中的松模板紋理與室內細膩光滑的木質結構之間存在著明顯的內外收縮關系。利用鋼筋混凝土的結構特點,將茶館的第二層窗口設計成懸臂形式,從而使建築的外觀形成兩個相互咬合的立方體,其中一個是混凝土材料,另一個是玻璃材料。通過對材料的對比,二者形成瞭真實的空間關系和虛擬的空間關系。
A cast-in-place reinforced concrete structure is applied in the whole tea house.Pine formwork is used in the outside, and smooth wooden formwork is applied in inner side. There is a sharp internal and external contract between the pine template texture in architectural appearance retained after demembrane and delicate and smooth wood form in the room.The structural characteristics of reinforced concrete is used to design the second layer of window of tea house into cantilever form, thus making appearance of the building form two mutually bite cubes, one of which is concrete material, another is glass material. Through the contrast of materials, the two blocks form real and virtual space relationship.
© Ryan Chiu
C.RyanChiu

© Ryan Chiu
C.RyanChiu

茶館使用瞭許多回收材料,如舊板巖、錫、松模板、舊磚、竹子等。室內座椅和傢具是由回收佈和木材制成的。回收的材料帶有時間標記,使茶館形成簡單而像禪宗的空間氛圍。
Many recycled materials are used in the tea house, like old slate, tin, pine template, old bricks, bamboo, etc. Indoor seats and furniture are made from recycled cloth and wood. The recycled materials are mottled with time marks, thus making tea house form simple and Zen-like space atmosphere.


Customized Iron Door. Image © Ryan Chiu
定制的鐵門。圖片(邱瑞恩)

茶館旁邊有一個相對較小的池塘。藍石是水景的延伸。石園和池塘裡生長著大量的植物,包括柳樹、樟樹、松樹、竹子、車前草、南地那、麥冬和苔蘚。利用再生石、雲柱、細磚、柱基礎等裝飾功能景觀素描。
There is a relatively small pond on the side of the tea house. Bluestone is used as an extension of waterscape. Growing plants abound the Stone Garden and pond include willow trees, camphor, pine, bamboo, plantain, nandina, ophiopogon and moss. Recycled stone, cloud column, fine brick, pillar foundation are used to embellish functional landscape sketch.
Sculpture. Image © Ryan Chiu
雕塑。圖片(邱瑞恩)

院子四周是茂密的植被,與周圍嘈雜的環境隔絕。大量的天然材料被用來形成豐富的視覺和觸覺體驗。沿著坡道,我們走進茶館,我們可以坐在窗前,聽池塘裡流水的聲音。通過室內大面積的地板到天花板的玻璃可以看到周圍的風景,人們對此感到高興。
The courtyard is surrounded by dense vegetation, which is isolated from the surrounding noisy environment. A large number of natural materials are used to form a rich visual and tactile experience. Along the ramp, we enter into the tea house.We can seat by the window and listen sound of flowing water in pond. The surrounding scenery is in sight by indoor large-area floor-to-ceiling glass, people are happy about it.
Courtyard Landscape. Image © Ryan Chiu
庭院景觀。圖像(C)RyanChiu

类似文章

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注