WONDERFIT 健身空間 | 凌傑內建築設計 陳凌傑

建築是一種詩歌,能夠通過空間和材料表達情感;運用藝術性呈現建築的哲學、品牌的靈魂。

——Claudio Silvestrin


Wonderfit為追求健康生活方式的生活玩傢們
提供一個能為運動與生活提供更多可能性的全新場景他們所提倡健康的運動方式主旨在於找到每個人自己的身體節奏而這不僅是對身體的鍛煉Wonderfit傳遞一種健康的生活態度而我們希望能將這一心靈之旅轉化成具體的設計語言

Wonderfit for life players who pursue a healthy lifestyleProvide a new scene that can provide more possibilities for sports and lifeThey promote healthy exerciseThe main idea is to find each persons own body rhythmAnd its not just physical exerciseIt also strengthens the mindWonderfit delivers a healthy attitude to lifeAnd we hope to translate this spiritual journey into a specific design languageand show it in the design


Wonderfit所提倡的健身理念有別於其他的健身理念,於是我們在空間佈局的時候就摒棄瞭普通健身房所需要的空間劃分,轉而考慮到更多的是如何把社交、健身跟生活相結合。

The concept of fitness advocated by Wonderfit is different from other fitness concepts, so we abandon the space division required by the ordinary gym in the layout of the space, instead, think more about how to integrate socializing and fitness into your life.


一個黑色的體塊穿進建築,由此進入建築空間,入口處的小開口在帶入光的同時也引導著人們進入建築內部。

A black volume penetrates the building, thus entering the space, and a small opening at the entrance brings in light and guides people inside the building.


入口上方下掛的十字結構被光勾畫出一個體塊感十足的空間。

而隨著時間的流動,光也舒展出不同的“姿態”。

The Cross structure hanging below the entrance is framed by light to create a volumetric space. And with the flow of time, light also stretch out a different “Posture”.


在8分18秒之後,第一縷陽光穿過玻璃照射在空間的中心區域。

這個區域在提供咖啡和健康運動方式的同時,更是一種社交媒介。

調節著人的情緒,幫助找準身體合適的節奏。

After 8 minutes and 18 seconds, the first rays of sunlight pass through the glass and hit the center of the space. This area is not just about business, it’s about social media. While providing coffee and a healthy workout routine, it also regulates your body’s rhythm, helping you find the right rhythm for your body.


作為空間的中心,地面的光線連接瞭兩塊不同氛圍的健身區域,也引導視覺。

As the center of the space, the light on the ground connects the two different atmosphere of the fitness area and also guides the vision.


光線從地面延伸到墻面,這不僅延續增加空間尺度,也讓不同的區域產生聯結並保持各自獨立。

The light extends from the ground to the walls, which not only continues to increase the spatial scale, but also allows the different areas to connect and remain separate.


吧臺前方的區域不僅聯結室內外,也從新的角度詮釋瞭臨海這座小城特有的生活節奏。

這就是設計師和主理人想要賦予這個空間的意義。

The area in front of the Bar not only connects the interior with the exterior, but also explains the unique rhythm of life in this small city near the sea from a new perspective. This is what designers and managers want to give this space.


當夜幕降臨,陽光退出舞臺,留下燈光演繹不同的氛圍。

藍光引導人的視線,卻又看不到盡頭,調動人的好奇心去窺探那未知的時空。

When night falls, the sunlight leaves the stage, leaving the lights to interpret the different atmosphere. The Blue Light guides people’s sight, but can not see the end, arouses people’s curiosity to peep that unknown time and space.


當光被視為一種語言時,並用不同形式表達出來時,也幫助我們理解他是如何參與塑造並建成環境。

When light is seen as a language, and expressed in different forms, it also helps us understand how it is involved in shaping and building the environment.


與器械區對稱的有氧區,在不同時間段通過不同的光線比例,為這個項目添加瞭一個全新的戲劇性轉變。

The aerobic area, which is symmetrical to the instrument area, adds a dramatic new twist to the project by varying the proportion of light at different times.


當自然光和人造光在同一個空間中碰撞時,以各自的形式來敘述時間的流逝。

When natural light and artificial light collide in the same space, they describe the passage of time in their own way.


在光的幫助下,進入瞭另外一個空間,他調整著人的呼吸節奏,探索未知的場域。

With the help of light, he enters another space, adjusting the rhythm of one’s breathing and exploring unknown fields.


辦公區域有別於公共空間的硬朗時尚,更多展現的是私密舒適性,但通過穿插的體塊與材質,在視覺上與公共空間形成聯系。

The office space is different from the hard and stylish public space, showing more privacy and comfort, but through the interspersed volume and material, visually and public space form a link.


光與暗以微妙的平衡共存,在建築內部營造出甬道般的氛圍。

Light and dark coexist in a delicate balance,creating a corridor-like atmosphere within the building.


“ 當一個項目完成那一刻是至高無上的,它的每一個細節都值得被關註。


——Kurt Dejaeger


項目地點| 臺州臨海

Project location| Taizhou
項目年份 |2021
Project year | 2021
建築外立面/室內設計:凌傑內建築
Architectural/ InteriorDesign: LingerieJie ArchitecturalDesign
主創設計| 陳凌傑
Main case design| Chen LingJie
參與設計| 鄭音
Participate in the design| Zheng Yin
項目攝影| HANMOVISION瀚墨視覺-壹高
Project photography |HANMOVISION